آن ۱۲ روز
گزارش ویژه از عملکرد معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه در ایام جنگ تحمیلی
در پی تشدید تنشهای منطقهای و حملات رژیم صهیونیستی به ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با محوریت معاونت دانشجویی و فرهنگی و با رویکردی مسئولانه و انسانی، طی ۱۲ روز ایام جنگ تحمیلی اقدامات گستردهای در حوزه حمایت از دانشجویان، اسکان، سلامت روان و بازسازی خوابگاهها انجام داد.

به گزارش مفدا بهشتی، در پی تشدید تنشهای منطقهای و حملات رژیم صهیونیستی به ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با محوریت معاونت دانشجویی و فرهنگی و با رویکردی مسئولانه و انسانی، طی ۱۲ روز ایام جنگ تحمیلی اقدامات گستردهای در حوزه حمایت از دانشجویان، اسکان، سلامت روان و بازسازی خوابگاهها انجام داد.
حضور در ستاد مدیریت بحران دانشگاه/ برگزاری نشست بررسی نحوه اجرای طرح بازسازی خوابگاههای دانشجویی
با تشکیل ستاد مدیریت بحران در دانشگاه، معاونت دانشجویی و فرهنگی به عنوان یکی از اعضا اصلی این ستاد به ایفای نقش پرداخت. در یکی از نخستین جلسات ستاد مدیریت بحران دانشگاه که با حضور رییس دانشگاه و روسای دانشکدهها برگزار شد، دکتر محمداسماعیل قیداری رییس دانشگاه عنوان کرد: بازسازی خوابگاهها همزمان با پایان ترم تحصیلی دانشجویان اقدامی به موقع و ضروری است. وی با اشاره به شرایط جنگ حاکم در کشور، گفت: آزمایشگاهها و دانشکدهها تعطیل نیست؛ دانشجویان به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی میتوانند مراجعه کنند و به امور تحصیلی خود بپردازند. بر همین اساس و با توجه آسیب تعدادی از خوابگاهها در اثر موج افنجار، به سرعت بازسازی و تعمیر خوابگاههای آسیب دیده آغاز شد.
همچنین پیرو تاکید ریاست دانشگاه بر بازسازی خوابگاهها، جلسات و بازدیدهای مشترک معاونت دانشجویی و فرهنگی و معاونت توسعه دانشگاه از خوابگاهها آغاز و در نهایت برنامه جامع تعمیر و بازسازی خوابگاهها در ایام تابستان کلید خورد.
تشکیل کارگروه شرایط خاص معاونت دانشجویی و فرهنگی در نخستین ساعات
در نخستین ساعات شروع جنگ در صبح روز ۲۳ خرداد و با تأکید دکتر قیداری، رئیس دانشگاه، بر لزوم حفظ آرامش روانی، پیگیری وضعیت اسکان و تداوم آموزش دانشجویان، کمیته شرایط خاص معاونت با دستور دکتر رستمینژاد، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه به صورت مجازی تشکیل و اولین جلسه حضوری این کمیته در تاریخ ۲۴ خرداد ۱۴۰۴، با وجود تعطیلی به مناسبت عید غدیر خم، با حضور اعضا در محل ستاد معاونت برگزار گردید.
این کمیته که جلسات آن برای ارائه نظرات پیشنهادی در حوزه مدیریت خوابگاهها، حفظ آرامش روانی دانشجویی و تابآوری به صورت ممتد، حضوری و غیر حضوری، در طول جنگ ۱۲ روزه نیز برگزار شد، شامل اعضا دانشجویی از گروههای مختلف دانشجویی و مدیران معاونت بود و در واقع جزو اولین کمیتههای دانشگاه و وزارت برای مقابله با بحران به وجود آمده محسوب میشد.
همچنین حضور فعال نمایندگان شورای صنفی، بسیج دانشجویی و انجمن اسلامی در فرآیند تصمیمسازی و بازدیدها از ابتکارات این کمیته بود.
حضور در خوابگاهها برای همراهی دانشجویان/ تجمیع خوابگاهها از اقدامات اولیه بود
تیمهای مختلف معاونت دانشجویی و فرهنگی در طول ۱۲ روز جنگ با حضور در خوابگاهها ضمن همراهی با دانشجویان سعی کردند با گفتگو با دانشجویان، آرامش روانی دانشجویان را حفظ نمایند. همچنین با توجه به تعویق امتحانات و بازگشت دانشجویان به شهرهای خود، خوابگاهها تجمیع و نظارت میدانی برای تجمیع خوابگاه و مدیریت فضا توسط مدیریت امور دانشجویی صورت گرفت. بازدیدهای روانشناسان مرکز مشاوره و مسئولین معاونت دانشجویی و فرهنگی به صورت منظم در طول ایام جنگ ادامه داشت و در برخی از این بازدیدهای مسئولان وزراتی نیز همراهی داشتند.
اطلاعرسانی سریع و دقیق؛ مفدا بهشتی در کنار دانشجویان بود
همزمان با شروع بحران، دانشجویان نیز همانند سایر مردم به دنبال اخبار مختلف جنگ به خصوص در رابطه با نحوه فعالیت دانشگاه چه از نظر آموزشی و چه رفاهی و خوابگاهی بودند. با وجود دورکاری و عدم حضور کارکنان در دانشگاه، همکاران مفدا بهشتی تمام وقت در خدمت دانشجویان بودند و با وجود محدودیتها و سختی دسترسی به اینترنت توانستند با اطلاعرسانیهای دقیق و رسمی سعی کردند کمی از التهاب فضا و انتشار اخبار نادرست در رابطه با فعالیتهای جاری دانشگاه بکاهند. همچنین مفدا بهشتی با همکاری بخشهای مختلف همچون مرکز مشاوره و با بهرهگیری از ظرفیت دانشجویان، به تولید و انتشار محتواهایی در خصوص نحوه حفظ آرامش روان و یا اقدامات اولیه بعد از بحران و حادثه پرداخت.
در این میان، تشکلهای مختلف همچون بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی دانشجویان ۱۳۴۸، شورای صنفی دانشجویان و کانونهای فرهنگی نیز ظرفیتهای اطلاعرسانی خود را به کار گرفته و به کمک دانشگاه آمدند تا اخبار دانشگاه سریعتر به تمام دانشجویان برسد.
اطلاعرسانی پیامکی اخبار مهم برای دانشجویان و یا فضاسازی ستاد معاونت با استفاده طرحهای بروز، برای گسترش اتحاد و همبستگی در شرایط سخت از جمله اقدامات دیگر همکاران روابط عمومی معاونت دانشجویی و فرهنگی در این ۱۲ روز بود.
نهادهای دانشجویی پرچمدار بودند
بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی دانشجویان ۱۳۴۸، شورای صنفی دانشجویان، کانونهای فرهنگی و سایر گروههای دانشجویی در ایام ۱۲ روز جنگ، لحظهای توقف در فعالیت نداشتند، بلکه برنامههای جاری خود را به طور قابل توجهی افزایش دادند.
برگزاری برنامههای آگاهی افزایی و روشنگری به شکل مناظره یا نشستهای آنلاین با حضور کارشناسان مختلف، صدور بیانیههای تبینی و محکومیت، کمک به اطلاعرسانیهای آموزشی، فرهنگی و دانشجویی دانشگاه، تولیدات محتوایی در قالبهای مختلف همچون پادکست و ویدیو و پوستر، پیگیری حضوری و آنلاین مشکلات دانشجویان از مسئولان مربوطه از مهمترین اقدامات گروههای مختلف دانشجویی در ایام جنگ بودند.
مدیریت امور دانشجویی، مدیریت در میدان بود
از نخستین ساعات شروع جنگ مدیریت امور دانشجویی چه در تخلیه خوابگاهها و چه مدیریت تغذیه و سایر امور رفاهی دانشجویانی که به هر دلیل نیاز به اسکان در خوابگاهها داشتند، مدیریت جهادی انجام داد. حضور شخص مدیر امور دانشجویانی در خوابگاههای مختلف و نیز رسیدگی به مشکلات و نیازهای فنی و تعمیراتی خوابگاه در طول ۱۲ روز جنگ، لحظهای توقف نیافت. همچنین در طول جنگ برخی از خوابگاههای دانشگاه در اثر موج انفجار آسیبهایی دید که مدیریت امور دانشگاهی ضمن کنترل اوضاع به سرعت، روند تعمیرات را در این خوابگاهها آغاز کرد.
برای مطالعه گزارش تفصیلی مدیریت امور دانشجویی به این لینک مراجعه کنید.
پاسخ روانشناختی به بحران/ اقدامات شاخص مدیریت مشاوره معاونت
در پی تنشها، حملات و شرایط بحرانی اخیر که منجر به بروز اضطراب، احساس ناایمنی، تنهایی و درماندگی در میان برخی از دانشجویان شده است، مدیریت مشاوره و سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با هدف حفظ و ارتقاء سلامت روان دانشجویان، اقدامات چندلایه، علمی و مستمری را طراحی و اجرا کرده است. این مداخلات، با تأکید بر دسترسیپذیری فوری، مداخلات روانشناختی کوتاهمدت، ارتباط مستمر با دانشجویان، تولید محتوای حمایتی، و خدمات آنلاین و حضوری چندوجهی انجام شده است. تماسهای رندم و هدفمند با دانشجویان، حضور تیمهای مشاوره در خوابگاهها، راهاندازی خط مشاوره آنلاین مرکز مشاوره معاونت برای حمایت روانی فوری از دانشجویان در بستر اینترنت، تلفنی و پیامرسانها از جمله اقدامات این مدیریت در ایام بحران بود.
برای مطالعه گزارش تفصیلی مدیریت مشاوره به این لینک مراجعه کنید.
مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان در ایام جنگ فعال بود
همچنین مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان در این مدت اقدام به تهیه و ارسال بستههای کمکهای اولیه شامل گاز استریل، باند، چسب زخم و ... و ارسال داروهای ضروری به خوابگاهها نمود. این مرکز با تولید و انتشار فایلهای آموزشی برای نیز تلاش شد سطح آگاهی دانشجویان در زمینه مقابله با اضطراب و شرایط بحرانی افزایش یابد. قابل ذکر است که خدمات درمانی و ویزیت پزشکی این مرکز نیز در طول ایام جنگ برقرار بود.
مدیریت تربیت بدنی دانشگاه پای کار بود
در این بازه، کلیه سالنهای ورزشی چندمنظوره، سالن بدنسازی و استخر دانشگاه تا ساعت ۱۷ به فعالیت خود ادامه دادند و ۲۵ درصد کارکنان جهت ارائه خدمات ورزشی به دانشگاهیان بهصورت حضوری فعال بودند. همچنین کارکنان مدیریت ورزش بهصورت حضوری و دورکاری وظایف اداری خود را دنبال کردند و دکتر رستمینژاد معاون دانشجویی و فرهنگی نیز از این مجموعه بازدید داشتند. همچنین در این ایام با استفاده از شرایط حاکم برنامهریزیهای لازم برای تجهیز و فعالیتهای آتی تربیت بدنی دانشگاه اتخاذ گردید. به گونهای که بلافاصله پس از پایان جنگ، تجهیز و بروزرسانی امکانات ورزشی خوابگاهها کلید خورد.
نظر