روز جهانی پوکی استخوان
20 اکتبر 2024 مصادف با 29 مهرماه 1403، روز جهانی پوکی استخوان می باشد
به گزارش مفدا بهشتی- پوکی استخوان یا بیماری خاموش، هیچ علامتی ندارد تا زمانی که فرد دچار عارضه شود. این عارضه چیزی نیست جز شکستگی. شایعترین محل شکستگی ناشی از پوکی استخوان مهرههای ستون فقرات و سر استخوان ران در محل لگن هست.
با افزایش طبیعی سن شکنندگی استخوان ها افزایش می یابد ولی در این بیماری استخوانها، بهقدری شکننده میشوند که یک بار افتادن یا حتی فشار خفیف مانند خم شدن یا سرفه ممکن است باعث ایجاد شکستگی، و عوارض شکستگی ( کمردرد، کوتاهی قد، تغییر شکل ستون فقرات، بی حرکتی و افزایش تعداد روزهای بستری، و تاثیر منفی بر کیفیت زندگی) بگذارد.
پوکی استخوان مردان وزنان همه نژادها را تحت تأثیر قرار میدهد.
اگر دچار یائسگی زودرس و یا بیماریهای تیروئید شدهاید ،اگر داروهای کورتونی زیاد مصرف میکنید، ، اگر سیگار، قهوه و یا چای فراوان استفاده میکنید و اگر در اقوام درجهیک پوکی استخوان زودرس دارید ، اگر کلسیم کم مصرف میکنید ، بی تحرکی و زیاد نشستن و مصرف الکل دارید،حتماً برای بررسی تراکم استخوان و پیشگیری از این بیماری خاموش به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری از پوکی استخوان
تغذیه سالم و حفظ وزن مناسب: برای سالم نگه داشتن استخوانها مهم هستند. تغذیه خوب شامل مواد پروتئینی غنی از کلسیم و ویتامین –د می باشد (سویا ، آجیل، حبوبات، لبنیات و تخم مرغ). افزایش وزن و کمبود وزن هردو باعث پوکی و شکستگی استخوان میشود پس حفظ وزن برای سلامتی مفید است.
کلسیم: منابع کلسیم شامل مواد غذایی و مکمل کلسیم است و بهتر است همراه با غذا مصرف شود. مصرف ویتامین- د نیز برای جذب کلسیم ضروری است. بهترین منبع ویتامین –د نورخورشید میباشد. البته مصرف کلسیم وویتامین-د باید طبق نظر پزشک باشد (دریافت بیش از حد مصرف کلسیم منجر به سنگ کلیه می شود).
داشتن سبک زندگی سالم و ورزش روزانه
ورزش در ساخت استخوانهای قوی و کاهش سرعت از دست رفتن استخوان کمک میکند. ورزش همیشه برای استخوانهای شما مفید است و مهم نیست چه زمانی آن را آغاز میکنید. انجام فعالیت های بدنی مناسب با سن و شرایط جسمانی هر فرد مانند تمرینهای قدرتی به تقویت عضلات و استخوان ها و تمرینات تعادلی خطر سقوط و افتادن را کاهش میدهند بهویژه هنگامیکه سن شما افزایش مییابد.
به همه افراد توصیه میشود تا بدون توجه به سن شان از برخی عادتها مانند سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد الکل، تغذیه ناسالم، چاقی یا لاغری مفرط و عدم تحرک دوری نمایند.