×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1401/05/08 - 08:03
  • بازدید : 890
  • تعداد بازدید : 802
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
به مناسبت شروع سال قمری 1444، ماه محرم اولین ماه سال قمری است.

نامگذاری محرم مربوط به دو قرن قبل از اسلام است و این ماه در همان زمان ماه اول قمری قرار داده شده است.

دو قرن پیش از ظهور اسلام، سال 412 میلادی، سران قبیله های مکه در منزل کلاب بن مرة، جد' پنجم پیامبر(ص) برای یکسان سازی و سامان دادن به پیوستگی و اسامی ماه های عرب، گرد هم آمدند.

 

سال قمری

دو قرن پیش از ظهور اسلام، سال 412 میلادی، سران قبیله های مکه در منزل کلاب بن مرة، جد' پنجم پیامبر(ص) برای یکسان سازی و سامان دادن به پیوستگی و اسامی ماه های عرب، گرد هم آمدند.

به گزارش مفدا بهشتی- ستاره ها و ماه دوستان شما خواهند بود جایی که قطب نما و جی پی اس ندارید، ماه و خورشید هردو از شرق طلوع و در غرب غروب می کند،

آغاز تقویم با شروع دوره تاریخی و زندگی اجتماعی و کشاورزی بشر و نیاز او برای تعیین زمانبندی کشاورزی است. تقویم قمری با استفاده از اهله ماه نخستین تقویم مدون بشریست.

انسان‌های باستان به آسمان نگاه می‌کردند و تغییرات ستارگان و ماه را در آسمان شب می‌دیدند. تکرار شب و روز و گذر فصل‌های سال و تغییر شکل و موقعیت ماه و ستارگان همگی از پایه‌ها و اساس ایجاد علم گاه‌شماری و تقویم بر پایه محاسبات ریاضی و علم نجوم است.

پس از تقویم قمری، تقویم خورشیدی روی کار آمد.

می‌دانید که قمر واژه‌ عربی ماه است. اگر در طول 30 شبانه‌روز، ماه را در آسمان رصد کنید متوجه تغییر شکل ماه از شبی به شب دیگر خواهید شد.

پیش از اسلام عرب، جنگ در ماه محرم را حرام می‌دانست و ترک مخاصمه می‌کرد؛ لذا از آن زمان این ماه بدین اسم نامگذاری شد و روز اول محرم را اول سال قمری قرار دادند چون ترک جنگ از این ماه شروع می‌شد. محرم = (حرام)

گاهشماری قمری در میان اعراب پیش از اسلام رواج داشت در ابتدا ماهی افزوده به نام نسی نیز وجود داشته که تقریباً هر سه سال بنحوی در گاه‌شماری قمری قرار می‌گرفته که ماه‌ها همواره در یک سال خورشیدی قرار گیرند. اما در سال 10 هجری پس آمدن آیه: «نسیء گناهی است علاوه بر کفر، و کسانی که کافر شدند بوسیله آن گمراه می شوند، یک سال آن ماه ها را حرام می کنند و یک سال را حلال، تا با عده ماه هایی که خدا حرام کرده مطابق شود ، پس (این عمل باعث می شود که) حلال کنند چیزی را که خدا حرام کرده، (آری) اعمال بدشان در نظرشان جلوه کرده و خداوند مردمان کافر را هدایت نمی کند، تعداد ماه‌های سال نزد خداوند دوازده ماه می‌باشد.» (36-۳۷) لذا استفاده از این ماه منسوخ شد.

سال سیزدهم بعثت پیامبر(ص) بخاطر آزار مشرکان و جلوگیری از تبلیغ اسلام، به مدینه هجرت کردند. «کسانی که ایمان آورده و هجرت کرده و در راه خدا با مال و جانشان به جهاد پرداخته‏ اند نزد خدا مقامی هر چه والاتر دارند و اینان همان رستگارانند (20)» توبه

15 سال بعد از تاریخ هجرت حضرت محمد(ص)، گسترش اسلام به مناطق امپراطوری ایران و روم، و بستن پیمان‌های متعدد نظیر صلح، خراج،‌ جزیه و... نیاز به تاریخی دقیق را مورد توجه قرار گرفت. لذا خلیفه دوم(عمر بن خطاب) جلسه‌ای مشورتی برگزار کرد در این جلسه امیرمومنان علی بن‌ابی‌طالب(ع) فرمود: «مبدأ تاریخ مسلمانان را باید از روزی قرار داد که پیامبر(ص) مهاجرت کرد و سرزمین شرک را ترک نمود». پیشنهاد امام این بود که ماه ربیع‌الاول به عنوان مبدا تقویم و روز اول ربیع‌الاول یعنی همان روزی که حضرت محمد(ص) از مکه خارج شدند به عنوان اولین روز تقویم رسمیت یابد. از آن پس «تقویم مسلمانان هجری، یعنی بر اساس هجرت مقرر شد.» ولی مبدأ تاریخ را محرم همان سالی قرار دادند که پیامبر(ص) در آن سال هجرت فرمودند که از لحاظ زمانی دو ماه و دوازده روز زودتر از رسیدن پیامبر(ص) به مدینه بود.

(آغاز هجرت پیامبر اسلام(ص) از مکه روز دوشنبه (1 ربیع‌الاول/ 24 شهریور سال 1 هجری شمسی) برابر با 13 سپتامبر 622 میلادی قدیم (ژولیانی) و 16 سپتامبر 622 میلادی جدید (گرگوری) و ورود پیامبر به مدینه روز 8 ربیع‌الاول همان سال می‌باشد.)

پی نوشت:) تاریخ طبری, ‌ج3، ص923 و 926

انتهای خبر

کد خبرنگار: 110217

  • گروه خبری : معاونت,آرشیو اخبار,ارشیو اخبار
  • کد خبر : 119169
کلید واژه

نظرات

0 تعداد نظرات

نظر

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست