وبا و توصیههایی برای پیشگیری از آن
باکتری ویبریوکلرا، عامل بیماری وبا:

باکتری ویبریوکلرا، عامل بیماری وبا:
علائم و نشانههای بیماری وبا:
علائم شاخص بیماری از چند ساعت تا دو روز بعد از ابتلا شامل: اسهال آبکی، استفراغ و از دست رفتن آب بدن میباشد. شروع بیماری با اسهال آبکی حجیم، بدون تب و دل پیچه بوده و مدفوع حالت آب برنجی دارد. معمولاً بدون بو بوده یا بوی ماهی دارد. استفراغ و گرفتگی دردناک در پاها شایع میباشد. در موارد شدید بیمار دچار دل پیچه و درد دست ها و پاها میشود.
راههای انتقال بیماری وبا:
تماس مستقیم: از طریق دست و لوازم آلوده، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و ملحفهها و لوازم آلوده.
تماس غیرمستقیم:
- آبهای آلوده به مدفوع، منابع آب حفاظت نشده مانند چاهها، دریاچهها، استخرها، جویبارها و ...
- آشامیدنیها و خوراکیهای آلوده:
- بطری های شیر استفاده شده در تغذیه کودکان و نوزادان
- سبزیها و میوههای خام آلوده و یا شسته شده با آب آلوده
- غذاهای پخته هم ممکن است پس از تهیه بوسیله دست یا مگس آلوده شوند
- شیر آلوده و بستنی که از منابع غیر مطمئن تهیه شده باشد.
- استحمام و شنا در آبهای آلوده
راههای پیشگیری از بیماری وبا:
برای پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال به وسیله آب و مواد غذایی از جمله بیماریهای اسهالی و وبا در منزل، مکان های تجمعی، تفریح گاهها، پارکها و در حین مسافرت باید به نکات بهداشتی زیر توجه کنید:
- از یخهای قالبی و کارخانهای غیر بهداشتی استفاده نکنید، زیرا در آب مصرفی، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا یا سایر میکروبها وجود دارد.
- هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید یا از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده کنید و در رودخانهها یا آبهای مشکوک به هیچ عنوان شنا نکنید.
- از آشامیدن آبهای مشکوک در پارکها، باغها و فضای سبز وهمچنین آب آشامیدنی ذخیره شده در منبعهای آب و آبخوریهای کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند و آبی که در اتوبوسهای بین شهری در ظروف عمومی و با استفاده از یخهای قالبی برای سرد کردن عرضه میشود، جداً خودداری کنید.
- به هیچ عنوان مواد غذایی را از دست فروشان نخرید.
- حتیالامکان تا برطرف شدن خطر سرایت وبا، از مصرف سبزیجات، کاهو، کلم، خیار، گوجه فرنگی و... خودداری کنید و در صورت لزوم، آن را ضد عفونی، سپس مصرف کنید.
- از قرار دادن سبزی و میوهجات شسته نشده و ضد عفونی نشده در یخچال جداً خودداری کنید.
- گرم کردن کامل غذاهای سرد شده
- استفاده از شیر و لبنیات پاستوریزه و بستنیهای بهداشتی و مطمئن
- پیش از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دستهای خود را با آب و صابون خوب بشویید.
- دستها را بعد از اجابت مزاج (رفتن به توالت)، با آب و صابون بشویید.
- ضمن رعایت بهداشت فردی از شنا کردن در استخر، رودخانه، نهر یا جویهای آلوده خودداری کنید.
- بیماری به مدت یک تا 3 هفته (یعنی زمانی که میکروب در مدفوع یافت میشود) مسری است.
- با مشاهده هر مورد از ابتلا به اسهال سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید.
- بدون تجویز پزشک از مصرف قرصهای ضد اسهال به هر نحو خودداری کنید. بسیاری از افراد به دلیل خود درمانی و استفاده از برخی داروهای ضد اسهال در این بیماری دچار مشکلات حاد شده و باعث از دست رفتن زمان که برایشان فوقالعاده حیاتی است میشوند، زیرا مصرف این داروها موجب میشود میکروب فرصت بیشتری در روده برای تکثیر و دفع سم پیدا کند و بیماری تشدید شود.
- گزارش سریع موارد بیماری وبا به مراکز ذیصلاح از مهمترین عوامل پیشگیری است، زیرا نتیجه آن بیماریابی زودرس در جامعه و درمان سریع بیماران خواهد بود.
نظر