وبینار آموزشی شناخت و درمان مراجعین دشوار ویژه روسا و کارشناسان مراکز مشاوره و روان شناسی منطقه ۱۰ کشور برگزار شد
وبینار آموزشی شناخت و درمان مراجعین دشوار ویژه روسا و کارشناسان مراکز مشاوره و روان شناسی منطقه ۱۰ کشور روز یکشنبه ۲۱ مرداد ماه، برگزار شد.

به گزارش مفدا بهشتی- به همت مدیریت مشاوره مبتنی بر سبک زندگی اسلامی- ایرانی دانشگاه، وبینار آموزشی شناخت و درمان مراجعین دشوار ویژه روسا و کارشناسان مراکز مشاوره و روان شناسی منطقه ۱۰ کشور روز چهارشنبه ۱۴ مرداد ماه، برگزار شد این وبینار آموزشی با تدریس بابازاده افغان، روانشناس مدیریت مشاوره مبتنی بر سبک زندگی اسلامی- ایرانی و هدایت دکتر محمدخانی و دکتر سیف برگزار گردید.
در ابتدای این برنامه آموزشی که با هدف دانش افزایی روان شناسان و مشاوران مراکز مشاوره زیر مجموعه دانشگاه برگزار شد، بیان شد: وقتی روانشناسان یا مشاوران با درمانجویان دشوار مواجه میشوند یا درمانجویانی که مقاوم هستند و انگیزه ندارند، معمولا نمیدانند که با آنها چه کار کنند و از آن بدتر نمیدانند که مشاوره را چگونه راه بیندازند.
بنابراین برخی مشاوران دست از تلاش برای کمک کردن به درمانجو برمیدارند.
نتیجه این کار، پایان مشاوره نیست بلکه منجر شدن به بلاگردانی است.این مساله زمانی روی میدهد که درمانجو به خاطر مشکلی که کاملا تقصیر خودش نبوده است مورد سرزنش قرار میگیرد یا مقصر اعلام میشود.
اگر مشاوران از خصوصیات کار کردن با درمانجویان دشوار آگاه باشند این گونه مقصر دانستنها قابل اجتناب خواهد بود.همچنین تاکید شد: درمانجوی دشوار کسی است که بیش از یک اختلال را داشته و مقاومت بسیار زیادی در برابر روانکاوی نشان می دهد. درمانجوی مقاوم نیز کسی است که دوست ندارد در مشاوره شرکت کند، آمادگی آن را ندارد یا مخالف تغییر است.
چنین فردی ممکن است فعالانه به دنبال مشاوره برود اما دوست نداشته باشد که از مراحل دردناک هیجانی، تغییرات احتمالی یا آگاه شدن از موضوعاتی که نمیداند یا از یادآوری آنها فرار میکند عبور کند. او به جای امیدوار بودن به تغییرات احتمالی رفتار به رفتارهای فعلی مطمئن خود میچسبد حتی اگر این رفتارها مخرب و نادرست باشند.
در پایان، مدرسان کارگاه ضمن اشاره به شایع ترین مشکلات موجود در بین دانشجویان عنوان کردند: کار کردن با مراجعین دشوار و مقاوم نیازمند نظارت و به روز شدن دانش و مهارت روانشناسان می باشد و لازم است اطلاعات لازم در خصوص شکایات اصلی مراجعان، تاریخچه فعلی، سابقه بیماریهایی همچون اختلالات هیجانی و روانی، اختلالات روان تنی و سوابق خانوادگی مشکل درمانجو گردآوری شود.لازم به ذکر است این وبینار همراه با پرسش، پاسخ، بحث و تبادل نظر در میان شرکت کنندگان برگزار گردید.